Palt

Fortsätter på temat palt.

Det finns olika typer av palt. De flesta känner till vanlig pitepalt som görs på ff.a. råriven vinterpotatis, kornmjöl och vetemjöl. Grå.
Blodpalt innehåller blod, grovt rågmjöl, vetemjöl och kokt potatis. Nästan svart.
Leverpalt görs förstås på mald lever, kornmjöl, vetemjöl och rå potatis. Gråaktig.

All palt är runda bollar med fläsktärningar i mitten. Jag brukar numera ha bacontärnningar i, det går lika bra. Ska koka ca 1 timme i saltat vatten. Delas på tallriken i två delar. Lägg en smörklick i mitten... den smälter.. och sedan behövs egentligen inget mera för att njutningen ska vara fullständig. (En del har lingonsylt till...).

Sörlänningar har ofta en annan uppfattning om vad palt är. Det tror ofta att det är ett "blötlagd tjockt blodbröd".... som äts med stekt fläsk och vitsås på sidan om. Alltså paltbröd!
Inte alls samma känsla och smak som den riktiga palten...

och ganska ofta missuppfattning mellan olika landsändar...

Jag minns när jag för första gången skulle bli äta palt i Dalarna. Det var alltså paltbröd som serverades. Besvikelsen var enorm, det var inte gott och jag kände mig lurad.
Jag har förresten ännu inte lärt mig uppskatta paltbrödet...

Av den riktiga palten så föredrar leverpalt. Fantastiskt gott. Mmmm


Dagens

Inte outfit...




men Rätt!

Skulle egentligen bli pitepalt, men blev en blandning av pitepalt och kroppkakor.

Palt ska inte kokas på nypotatis (som jag hade), utan på vinterpotatis. Därför blandade jag rå potatis med kokt.
Palten blev väldigt lös.
Smakade bra ändå.
Visa fler inlägg