Hjältar.

Måndag eftermiddag.
Efter en ganska seg förmiddag tog jag mig i kragen och gick ut på promenad. Runt och uppför de värsta backarna så att jag tillslut kom till slalombacken. Ja alltså, där liften upp till toppen börjar. Bara att gå till början av backen var en pärs... sedan skulle jag gå under "liftkrokarna" upp till toppen. Det var jobbigt, jag var totalt genomsvettig och trött när jag kom upp. Men jag tror att det är nödvändigt för mig. Mina knämuskler måste tränas och det gör de bäst i uppförsbackar. Eller uppför trappor.
Sedan var det ju att ta sig nedför också, det kommer jag ju inte undan. Men då tog jag ett motionsspår i skogen istället. Det vindlade sig lite mera humant.
 
Sverige har tydligen slagit Kanada i IshockeyVm och tagit ett guld. De omskrivs som hjältar. Ferry Svan ( Gundes pojk`) har tagit JVM-guld i timbersport. Vad jag har sett har ingen kallat honom hjälte. Rickard Nilsson och Anna Beck vann sina linjelopp i paracykel i Världscupen i Belgien. Inte omnämnda som hjältar. Faktiskt knappt omnämnda alls.
 
Jag tror att jag har skrivit det förut. Jag tycker att ordet hjälte används lite ovarsamt. Jag tycker absolut att alla dessa vinnare är otroligt duktiga i sina sporter och i sina tävlingar. Så fantastiskt att träna hårt och sedan kunna slå alla när det gäller.  Imponerande och stort på alla sätt och vis.
Men hjältar? Nja, inte enligt mig. Enligt mig är definitionen på en hjälte när någon gör något utöver det "mänskliga".. kanske med fara för sitt eget liv.
Men att vinna en tävling...?
 
Och varför blir man hjälte i en sport men inte i en annan?

Hjälte enligt NE: 1 person som gjort ngn mycket tapper eller avgörande insats
 
Så jag får kanske ge mig. Men när det gäller idrott så tycker jag fortfarande att om vinnarna är hjältar så ska alla segrare benämnas på samma sätt.
 
#1 - - irene:

Jo, jag håller med dig. Själv blev jag nästan dumförklarad när jag frågade om det var i hockey eller fotboll... Vad visste jag som lekt i skogen hela helgen och inte slösat mobilbatteri på oväsentligheter.
För övrigt undrar jag om inte dina knän mår bättre av mindre påfrestande utmaningar?

Svar: Äsch. Jag har ivarit fullt uppkopplad men hade ingen koll i alla fall. Det finns vissa ämnen som jag liksom inte tar in. Ang. knäna så vilar jag när jag känner att de inte mår bra.
mammselen

#2 - - Pe:

Håller med!