Vad är det vi köper?

Söndag och tvättstugan är ledig.
Tänker passa på att tvätta mina nya påslakan som jag köpte häromdagen på rea på Åhléns.  100% bomull och med texten : Better Cotton. Genom att köpa varor av bomull från Åhléns stödjer du ansvarsfull bomullsodling via Better Cottons Initiative.
     
Visst låter det bra? Och det är det kanske också, om det innebär att bomullen odlas med mindre kemikalier och mindre miljöpåverkan och kanske också att bönderna som odlar kan få en bättre ekonomi. Det känns bra att stödja ett gott iniativ.
 
Döm om min förvåning när jag nu tvättar mina nyinköpta påslakan. Jag brukar numera göra det allt oftare när jag har handlat textilier.
Jo... jag kommer ner till tvättstugan och möts av en stark, frän konstig "bensin / olje" lukt.  Den kommer från de alldeles nytvättade påslakanen. Det känns svårt att beskriva lukten... jag har bara känt den en enda gång tidigare, och det var längesedan. Kanske för 20 år sedan. Då tvättade jag också påslakan.
Om jag kunde stänga in lukten så skulle jag skicka den vidare för reklamation.
Jag undrar vad tillverkarna egentligen dränker sina produkter i. För den här lukten kom väl till efter själva odlingsmomenet. Jag skulle vilja att hela kedjan av tillverkningen kunde vara miljövänlig.
Att påslakanen som jag tvättade för länge sedan inte höll måttet, det kan jag liksom på något sätt förlika mig med. Men att samma sak händer nu idag, det blir jag väldigt ledsen och arg över. Visst borde man ha kommit längre i tillverkningsprocessen? Och i miljötänket.
Det känns mer och mer angeläget att handla på secondhand... Fast det är ju roligt att handla helt nytt ibland. Det gäller att välja rätt produkter bara.
Det trodde jag att jag hade gjort.
 
-----
Nu har jag tvättat 2 gånger i 60 grader. Fortafarande samma lukt. Kör en tvättomgång ytterligare i 95 grader. Får se om det hjälper.
Inte särskilt miljövänligt det heller....
Visa fler inlägg