Retreatdag

 
 
Nu är jag hemma igen efter en heldag som jag har ägnat åt mig själv. Det känns lyxigt. Ja, inte just det att ägna dagen åt mig själv... det gör jag ju nästan alltid numera. Men att få ledda aktiviteter under tiden, där jag alltså får hjälp med olika pass och olika övningar. Samt lite meditation.
 
Yinyoga hette yogaformen och där håller man samma position i mellan 3-5 minuter. Den utförs sittande eller liggande. Man utgår från sin egen kroppssituation, det är ingen tävling i mjukhet eller följsamhet. Den är stillsam, helt enkelt.
Vi övade också medveten andning. Det tyckte jag var svårt och ska fortsätta att träna hemma ibland.  Lugnt och fint. Kortare inandning än utandning. Och det är näsan vi ska andas igenom, inte munnen. Inte heller ska vi andas genom munnen på nätterna. Våra ledare satte tape för munnen när de lade sig för att inte lockas till munandning. Även deras män gjorde detsamma...
Promenad mitt på dagen, i tysthet och med focus på andningen.
Vi blev bjudna på god soppa, fröknäcke och annat tilltugg.
Så blev det en stunds meditation. Också lite kännedom om alla våra "måsten" och andra tvingande tankar som vi alla bär med oss inuti.
Till slut fick vi en stunds avslappning, där vi som ville, fick lite handpåläggning av övriga deltagare. Jätteskönt, faktiskt.
 
  Allt detta i en liten stuga, med omgivningen klädd i vitaste nyfallna snö.
#1 - - Mia:

Du beskriver det så bra, det låter verkligen jätteskönt, upptäckte när jag läste att jag andades som du skrev men det får jag träna mer på! :)

Svar: Ja, jag ska också träna. Det är inte så lätt som man kan tro.
mammselen

#2 - - Mia:

Du låter verkligen nöjd med dagens övningar. Det ger en känsla av tillfredsställelse kan jag tänka mig. Och något du kan fortsätta med hemma på egen hand.

Träna på :-)

Svar: Ska försöka få till en del av det hemma. Ibland ebbar det ut med tiden... Gäller att hålla i, utan att det blir ett av alla måsten.
mammselen

#3 - - irene:

Åh Grattis! Det låter helt fantastiskt.

Svar: Det var det.
mammselen

#4 - - Gunnel:

Låter mycket skönt och avkopplande. Jag försökte andas som du beskrev, men jag var hela tiden tvungen att tänka på hur jag gjorde. Så småningom går det kanske automatiskt. Jag vet att jag alltid andas genom munnen, men jag får nog tänka om. Ha en bra början på veckan.

Svar: Det här med andningen är svår att få till för mig också. Idag när jag gick hem från gympan försökte jag. Men jag ger inte upp ännu.
mammselen

#5 - - Ibod11 - Ingrid:

Det låter som om du har fått både en skön upplevelse och en del insikter. Andning är viktigt och jag har lärt mig att andas rätt i olika sammanhang. Jag vet inte om jag alltid gör som man ska men jag gör i alla fall mer rätt nu än förr. Härligt att du fick en så fin dag :D

Svar: Jag tror att jag kanske anstränger mig FÖR mycket med att andas rätt, så att det blir svårt just av den anledningen. Övar vidare...
mammselen