Surtant!

Surtanten, det är jag det. Men inte så länge för det gick över ganska fort.
 
Det var så att jag skulle köpa en större glasbehållare och den hittade jag i en av stans affärer. Blev också lockad att köpa doftljus som annonserades ut för halva normalpriset. Så med famnen full, eller snarare halvfull, ställde jag mig snällt i kassakön för att invänta min tur. Det var  ett par gulliga tonårsflickor före som köpte någon slags silvrig discokula.
Kassörskan slog i mina varor i kassa-apparaten, men sedan tog det stopp. Hon tog inte emot mina pengar. Nej, i den här affären kunde man inte betala med vanliga svenska pengar. Det var kort som gällde.
Hoppsan... då blev det inget köp. Jag lämnade varorna och gick ut.
Gick till Clas Olsson istället. Där gick det bättre.
 
Det retar mig! Att stora riksomfattande kedjor kan vägra att ta emot vanliga kontanter när det faktiskt är ett betalningssätt i Sverige. Jag kan också betala med kort, det gör jag ibland, men jag har kontanter till mindre summor och föredrar då det betalningssättet.
 
Att betala mindre summor med kort det accepterar jag när besöker små sommarkaféer som betjänas av feriearbetande skolungdomar. Där tycker jag att det är självklart att de ska slippa ha ansvar för summor som kan bli ganska höga under en dag.
 
Surheten gick över till glädjerus när jag gick hemåt. En sällsynt vacker solnedgång lyste upp de frostiga träden.
 
#1 - - Ibod11 - Ingrid:

Jag använder aldrig kontanter men jag håller med om att vanliga pengar borde fungera som betalmedel. Åminstone i normalstora butiker. Snöpligt att du fick lämna ifrån dig varorna. Att de förlorade en kund kanske de inte bryr sig så mycket om tyvärr. Tur att det löste sig på annat sätt och som bonus fick du uppleva något vackert :D

Svar: Att jag gick ut igen utan inköpta varor... det har nog ingen betydelse för affären i det stora hela, Det fanns många andra kunder där. Men mig som kund, det får de inte.
mammselen

#2 - - Mia:

Jag förundras också över att man kan neka kontanter i vissa butiker, väldigt många, för att inte tala om restauranger. Men när något händer med elektroniken eller dataserven, ja då är det allt kunden som får springa och hämta kontanter - även i butiken som annars vägrar kontanter som betalmedel.

Så urbota dumt!

Svar: Så sant som det är sagt.
mammselen

#3 - - Maria:

Men vad dåligt, vilken affär var det?

Svar: Lagerhaus var det. Det finns också en optiker i sta´n som inte herller tar kontanter. Den får inte herller mig som kund... trots att det har mitt märke på linsvätskan.
mammselen

#4 - - Anki:

Jag använder aldrig kontanter numer, men det alternativet ser jag som självklart för den som så önskar! Jag hade gjort som du och lämnat varorna där i butiken och aldrig gått in där igen!

Svar: Jag kommer hädanefter inte att handla i de butiker som inte tar emot mina kontanter. Det är konstigt att de överhuvudtaget kan neka att ta emot pengarna.
mammselen